Kestävän matkailun monitieteiset mittarit kulttuuriympäristöissä -raportti on nyt ilmestynyt



Hauskaa vappua kaikille!

Voimme iloksemme ilmoittaa, että MAMOMI-hankkeemme loppuraportti on ilmestynyt tänään Valtioneuvoston kanslian julkaisusarjassa.

Tässä suorat linkit tiedotteeseen, raporttiin ja Policy Brief -rinnakkaisjulkaisuun

Tiedote:

https://tietokayttoon.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10616/tutkimus-vierailukestavyys-kannustaa-kulttuuriymparistojen-vastuulliseen-kehittamiseen

Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta
Tutkimus: Vierailukestävyys kannustaa kulttuuriympäristöjen vastuulliseen kehittämiseen
Opetus- ja kulttuuriministeriöValtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta 30.4.2020 9.27
Tiedote 298/2020

Loppuraportti:
https://tietokayttoon.fi/julkaisut/raportti?pubid=URN:ISBN:978-952-287-934-9
Veijola, Soile ja Kyyrö Kati toim. (2020) Kestävän matkailun monitieteiset mittarit kulttuuriympäristöissä. 
Pysyvä osoite Valtioneuvoston julkaisuarkistossa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-287-934-9
Raportin tekijät: Soile Veijola, Kati Kyyrö, Jukka Jokimäki,  Hari Hautajärvi, Airi Matila, Salla Jutila, Helena Lonkila, Hannes Pasanen ja Antti Makkonen.


Raportin pohjalta tehty Policy Brief -asiakirja:

https://tietokayttoon.fi/julkaisu?pubid=35202
Vierailukestävyys kannustaa kulttuuriympäristöjen vastuulliseen kehittämiseen matkailun tuella. Valtioneuvoston kanslia, Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan artikkelisarja 14/2020. Tekijät: Soile Veijola, Kati Kyyrö, Jukka Jokimäki, Airi Matila, Salla Jokela ja Helena Lonkila.

Toivomme raportin saavan paljon lukijoita ja innostavan ihmisiä keskustelemaan siitä, miten matkailu voi toimia myönteisenä muutosvoimana erilaisissa, matkailijoita kiinnostavissa kulttuuriympäristöissä.

Raportissa kiinnitetään huomiota erityisesti kulttuurialan toimijoihin ja -osaajiin sekä kulttuurisiin kerrostumiin – unohtamatta kuitenkaan ekologisia ja sosiotaloudellisia kysymyksiä.

MAMOMI -tutkimuskonsortio pohti raportin sisältämiä teemoja viime vuonna yhdessä eräässä kulttuuriympäristössä, Tornionjokilaaksossa. Siellä järjestettiin myös tutkijoiden yhteinen pilotointileiri viime vuoden elokuussa.

Vaikka kyseistä aluetta ei varsinaisesti tutkittu tämän hetken näkökulmasta, Aavasaksa ja sen aiemmat tutkijavieraat inspiroivat omalta osaltaan hankkeen tuloksena syntynyttä käsitteellistä mallia kolmiomittauksista. Sellaisiahan tekivät omana aikanaan jo de Maupertuis ja Struve!

Tornionjokilaakson kulttuuri- ja matkailuhistoria elävöittää raporttimme pääjuonta. Se havainnollistaa sen taustalla olevaa keskustelua arvokkaiden kulttuuriympäristöjen arvojen turvaamisesta. Tämän osion on meille kirjoittanut Harri Hautajärvi.

Yhtälailla hankkeessa on ajateltu myös Suomenlinnan tai Inarin kaltaisia kohteita – kaikkia maamme kulttuuriympäristöjä. Kestävyyden osatekijöitä onkin syytä seurata kaikkialla.

Tällä hetkellä meneillään oleva koronaviruspandemia ei muuta raportissa tehtyjä johtopäätöksiä. Pandemiatilanne kuitenkin mahdollistaa pysähtymisen pohtimaan matkailun tulevaisuuden kehittämistä perinpohjaisesti. Koronankaltaista syytä ajattelutauon järjestämiselle ei ole kukaan toivonut! Mutta kun tilanne nyt on se, mikä se on, käyttäkäämme sitä hyväksi.


Jatkossakin vastuullisuus ja kestävyys ovat avain paikallista elämää rikastuttavaan, kulttuuriympäristöjen arvoa turvaavaan ja ekosysteemejä suojelevaan matkailuun.

Raportin toimittajina kiitämme raportin kaikkia kirjoittajia monitieteisestä yhteistyöstä.

Kiitämme lämpimästi myös ohjausryhmäämme, jonka jäseninä toimi edustajia neljästä eri ministeriöstä sekä muita erityisasiantuntijoita. Lämmin kiitos myös kannustaville sidosryhmiemme edustajille, jotka Ohjausryhmän jäsenten lailla löytyvät täältä hankkeen kotisivulta.

Kaikki keskustelut toimialojen, hallinnonalojen ja tieteenalojen välillä ovat vieneet matkailun kestävyyden asiaa eteenpäin. Ne ovat jo nyt synnyttäneet uusia sosiaalisia verkostoja. Tulevaisuuden matkailu tarvitsee monialaista yhteistyötä.

Hankkeen tutkijat vastaavat mielellään raportin sisältöä koskeviin kysymyksiin. Yhteystietomme löytyvät hankkeen kotisivuilta.

Turvallista kevättä, kesää ja loppuvuotta kaikille!

Soile Veijola
Kati Kyyrö









Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hypsometri ja relaskooppi

Kirjoita se laavuun